DOMOV > ČLANKI IN ZANIMIVOSTI > Tečaj ledeniške tehnike – Dolomiti 2013

Tečaj ledeniške tehnike – Dolomiti 2013

Avtor: Jernej KajtnaOgledov: 2140

V sredini avgusta je v Dolomitih na ledeniku pod Marmolado potekal tečaj ledeniške tehnike. Udeležilo se ga je 25 članov, pripravnikov in tečajnikov AO Celje Matica.V sredo popoldne smo se nekateri malo prej, drugi malo kasneje, odpravili proti kraju Campitello di Fassa v polno zaseden kamp Miravalle (http://www.campingmiravalle.it/). Dolomiti so v tem času polni motoristov, kolesarjev, planincev in plezalcev, kar se je poznalo tudi na okoliških cestah. Po opravljenih formalnostih, so nas namestili na piknik prostor in otroško igrišče. Zaradi napovedanega slabega vremena za soboto, sta bila četrtek in petek planirana za plezanje po okoliških stenah nad mestom Canazei. 

 

 Pogled_na_okolisko_hribovje

 

V četrtek zjutraj smo se razdelili po navezah in skupine so se odpravile do želenih ciljev tistega dne. Vsi smo uspešno dosegli zastavljene cilje in se proti večeru zopet zbrali v kampu in ob brezalkoholnih sokovih debatirali o preplezanih stenah. Nekateri smo jih tudi dobili po riti... Zaradi zaprtih trgovin na praznični dan smo na žalost ostali brez skupne večerje, čeprav so se nekateri že močno veselili pasulja za 25 oseb. 

 

 

 Ostenje_pod_prelazom_Sella

 

Starosta_mlajsih_pripravnikov

 

 

 

Sestop

 

Skupinska_slika_dela_cetrtkovih_navez

 

 

Tudi v petek smo se v malo drugačnih zasedbah pognali proti novim skalnim stenam. Kljub gneči v smereh z obilico neučakanih Italijanov, padajočem kamenju in zahrbtnim kaminom smo uspeli preplezati želene smeri. Za razliko od četrtka nas je ob povratku v kamp čakala večerja v obliki tipične italijanske hrane - makaronov z bolj ali manj pekočo omako. V pričakovanju novega dne in težko pričakovane ledeniške tehnike smo zgodaj zvečer zasedli svoja mesta v šotorih.

 

 

 

 

K sreči se vremenska napoved za soboto ni uresničila in smo se v sončnem vremenu odpravili na prelaz Fedaia, kjer se nahaja žičnica za hiter dostop do ledenika pod Marmolado. Začuda ni bilo interesentov, ki bi privarčevali 10 € in se na ledenik odpravili peš. Zgleda da stereotipi o Savinjčanih ne držijo popolnoma... Ob prvem stiku s snegom je novopečeni alpinist Boštjan ob pomoči inštruktorjev demonstriral pripravo vrvi za naveze.

 

Zgornja_postaja_zicnice_pod_ledenikom

 

Ledenik___v_ozadju_v_megli_vrh_Marmolade 

 

 

Potem smo se odpravili iskat primerno ledeniško razpoko, seveda ustrezno navezani in po uri hoje dosegli cilj. Sledila je demonstracija reševanja padlega iz ledeniške razpoke, kjer je vlogo poškodovanca prevzel Matjaž. Nato smo vsi poskusili ponoviti prikazano tehniko in z obilico »štrikanja« in uporabe raznovrstnih škripcev smo rešili drugega člana naveze iz globoke luknje.

 

Priprava_za_hojo_po_ledeniku

 

Solski_primer_hoje_po_ledeniku

 

Demonstracija_resevanja

 

 

Po tečaju smo v kampu končno pričakali obljubljeni pasulj. Nekateri so ga pojedli prav neverjetne količine. V nedeljo je bil čas za odhod. Eni so dopoldne izkoristili za krajše smeri, ostali pa smo se počasi odpravili domov.

 

Foto: Romana Daugul, Marko Šarac, Jernej Kajtna

 


Datoteka: tecaj ledeniske tehnike - dolomiti 2013.pdf (1.96 MB)

Komentarji - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah