DOMOV > GALERIJA FOTOGRAFIJ > Tečaj zimske tehnike na Okrešlju (14.-15. 1. 2023)

Tečaj zimske tehnike na Okrešlju (14.-15. 1. 2023)

Avtor: Andreja Krajnc, Ogledov: 645

V jutranjih urah se v dežju peljemo proti parkirišču pred Domom planincev v Logarski dolini. Še pred prihodom na izhodišče so izginile še zadnje dežne kaplje, zato smo si oprtali nahrbtnike z vso potrebno opremo ter še dodatno hrano in pijačo, ki so nam jo razdelili na izhodišču, in se odpravili do zavetišča GRS na Okrešlju. Ko so prišli še zadnji člani na Okrešelj, smo se skupaj odpravili proti Zaspanemu hribu, kjer smo se razdelili v skupine. 

 

Poleg tečajnikov je svoje znanje prišlo obnovit nekaj mlajših pripravnikov, nekatere točke na delovišču pa so obiskali tudi člani tečaja varne hoje v gore. Učili smo se gibanja naveze pri plezanju snežnih smeri glede na strmino terena, izdelave sidrišča za spust v snegu s pomočjo cepinov oz. s pomočjo snežnih krožnikov, gibanja v zimskih razmerah – uporabe derez in cepinov v primeru zdrsa, uporabe lavinske opreme pri iskanju ponesrečenih, zasutih v plazu, ter različne metode preverjanja snežne odeje. Po končanem tečaju smo se začeli vračati h GRS koči. Nekateri so se vrnili v dolino, medtem ko smo preostali počakali, da se vsi zberemo ter skupaj pojemo topel obrok. Preostanek dneva je bil namenjen druženju, kjer smo »pospravili« zaloge, ki smo jih prinesli iz doline, in ugotovili, da lahko tudi žlice in ostale predmete uporabimo za ustvarjanje glasbe. Poleg tega smo izvedeli katerih taborov se lahko udeležimo med letom in na koga se lahko obrnemo, če bi karkoli potrebovali. 

 

Naslednji dan naj bi se odpravili na Ledinski vrh, vendar pa se je zaradi poslabšanja vremenskih razmer del tečajnikov odpravil v dolino, nekaj nas je ostalo in vadilo iskanje ponesrečenih v snežnem plazu, preostali pa so se kljub vremenu odpravili na Ledinski vrh. S tem se je naš tečaj zimske tehnike zaključil.

 

Tečaj je bil res dobro izveden, zato bi se v imenu tečajnikov rada zahvalila vsem alpinistom in inštruktorjem, ki so nam znanje, pridobljeno na dosedanjih predavanjih, prikazali še v praksi. Informacij je bilo res veliko, zato se že veselimo prihajajočega vikenda, ko bomo lahko obnovili, kar smo se naučili.

 Komentarji - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Višina snežne odeje
Nevarnost snežnih plazov

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah