DOMOV > GALERIJA FOTOGRAFIJ > Plezalno-kulinarični tabor v Srbiji in Makedoniji (8. 4. - 16. 4. 2023)

Plezalno-kulinarični tabor v Srbiji in Makedoniji (8. 4. - 16. 4. 2023)

Avtor: Marko Mavri, Ogledov: 1306

Velikonočne praznike si je skupinica 7 plezalcev članov AO Celje matica podaljšala s kulinarično plezalnim taborom v države bivše skupne države. Zraven pa smo še vzeli bolderašico iz Novega mesta. Tako smo na pot krenili 8. 4. iz Celja in ob poti pobirali ostale člane. Peljali smo se mimo Zagreba, Beograda in v pozno popoldanskih urah prispeli v Niš. Tam smo takoj pričeli s kulinaričnem delom tabora. Mešano meso z žara, kajmak, lepinje, šopske solate,… Po oblini večerji smo se prestavili v kraj Prva Kutina, kjer smo imeli rezerviran apartma.

 

Prvi dan smo plezali v Jelašnici, točneje Jelašnički klisuru. V plezališču je čez 230 navrtanih smeri težavnosti od 4a do 8b+. Nekaj je tudi večraztežajnih. Popoldanski naliv nas je pregnal iz plezališča, tako da smo s plezanjem zaključili že ob 14. uri. Ker smo zaključili plezanje predčasno ravno za čas nedeljskih kosil, je bilo v etno kleti Kafana kod Brke vse polno. Ker pa že poznamo njihovo ponudbo smo se zmenili za rezervacijo ob 17 uri. Padale so mučkalice, vešalice, ovčetina, moravske solate, Brkini čevapi, brkina teletina… Polnih trebuščkov smo se odpravili na analizo v apartma.

 

Drugi dan so bile v okolici Niša napovedane plohe, tako smo se odpravili malce severneje v 40 km oddaljen Niševac. Tudi tu smo našli sotesko; Niševačko klisuro. To plezališče je še dokaj mlado, saj so prve smeri nastale v letu 2021. Ima pa plezališče že več kot 200 navrtanih smeri, od tega je še veliko projektov. Tokrat smo preizkušali jedi v kraju Svrljig, zopet tradicionalne srbske jedi.

 

Tretji dan so se nekateri odpravili na plezanje v Jelašnico. Midva s Sašem pa sva se odpravila v Sičevačko klisuro, katere ja bolj poznana po ''alpinističnih smereh''. Izbrala sva si smer Ljubičasti san (VI/V,A0 110m). Čeprav je detajl smeri v prvem raztežaju (VI), sva se strinjala, da je 3. raztežaj (V) trenutno preveč riskanten. Širok kamin brez možnosti varovanja. Tako sva po nekaj metrih 3. raztežaja obrnila in šla spodbujat ostale plezalce v Jelašnico in nato zopet v Kafano kod Brke. Zadnji dan plezanja v Srbiji smo zopet vsi odšli v Jelašničko klisuro in se pred potjo v Prilep poslovili od Kafane kod Brke. Prvi dan plezanja v Prilepu smo se odpravili v sektorje Baza in Šisernik. Nekateri so prvič balvanirali zunaj, nekateri pa smo to že počeli. Tako si je vsak izbral svoj balvanski problem. Po petih dneh srbske kuhinje smo hoteli malce normalnih jedi, tako smo odšli na večerjo v restavracijo.

 

Drugi dan nas je zjutraj pričakal dež, tako smo se odločili, da gremo popoldne na Treskavac točneje v sektor Paragliding. Ker so bile blazinice že pošteno načete nismo pretiravali. Za konec so si nekateri še ogledali samostan Treskavac v bližini. Po dnevu premora smo zopet prešli na tradicionalne balkanske jedi.

 

Zadnji dan plezanja smo plezali v sektorju Dabnica. Plezali smo toliko, koliko je ostalo še moči in kože. Za zaključek pa večerja v gostišču Kermes. Po večerji pa temeljita analiza v apartmaju.

 

V nedeljo smo zgodaj zjutraj odrinili iz Prilepa, saj nas je čakala dolga pot domov. Nekateri so že delali plane, da se vrnejo v jesensko-zimskem času v Prilep, ker je veliko problemov ostalo še ne preplezanih. Ostali pa so le ležerno prebavljali kulinarično plezalni tabor.

 
 
 
 
 
Komentarji - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah