DOMOV > ALPINISTIČNI VZPONI > Katja Petrovec
 

Smer: via Maurizio Speciale

Ogledov: 481
PlezalKatja Petrovec
Datum19.08.2018
Gora, gorstvoPiccolo Lagauoi, Dolomiti
Država Italija
OcenaV+/V-IV
Plezal(a) kotizmenično
Višina300 m
Soplezalci Romana Daugul
Razmereletni vzpon

v prvem delu smeri pod trapezomzgornji del smeri nad trapezom, nekje pod rumeno-črnimi stenamisestop vodi po izpostavljeni, a dobro uhojeni polički proti planinski poti z Lagazuoija, vseskozi so možici. Najbolje se je držati potke naravnost tudi, ko obstaja varianta navzdol (tudi tam so možici)


Komentar
Ker sva dobili po prvem dnevu iz Slovenije dobronamerni "nasvet" o rani uri, sem se tokrat prepustila Romaninem planu in res sva bili prvi pod steno, a kmalu za nami (tudi Sašo in Alja sta plezala isto smer) se je pod smerjo nabrala prava vrsta.
Prva dva raztežaja sem združila brez večjega trenja, s tem profitiraš kar nekaj časa in prednosti pred drugimi, čez zgornjo poličko (I) je mogoče prav tako priti z eno dolžino vrvi, ne da vlečeš štajerca.
Na vrhu trapeza je zacementiran štant, od tam smo plezali naravnost proti črno-rumenimi stenam skoraj cel raztežaj (dva klina). Izgledalo je precej krušljivo, pa se je potem izkazalo, da ni bilo tako hudo. Tisti črni plati v predzadnjem raztežaju sva se nehote izognili, saj sta me skica in nos zapeljala po naravni razčlembi levo in desno (štant na treh klinih) pod povsem naravni in lahek prehod na poličko, ki pa je bila resda precej naložena in krušljiva. Nič lepo za pogledat. Po njej je bilo treba prečiti okoli 20-30 metrov levo pod izstopno previsno poč. Najprej me je malce stisnilo, predvsem ob pogledu na bog si ga vedi koliko let staro vrv-prusik, ki je pomenila praktično edino vnaprej narejeno varovanje v poči, a je mogoče nad njo namestiti tudi frende (1,3) in potem je občutek prijetnejši in predvsem varnejši. Sledi le še lahka zajeda in polička desno iz stene.
Lepa smer, se pa sprašujem, ali ni morda precenjena. Vredno je plezati tudi zgornji del nad trapezom (tam smo bili sami), drugi raztežaj po mojem mnenju ne odtehta občutka splezati celo smer. 

Ostali vzponi dne 19.08.2018 (7)
Via delle Guide Kleiner Falzaregoturm, DolomitiPeter Uršič
Via M. Speciale  Piccolo Lagazuoi, DolomitiSašo Sotlar
Via Maurizio Speciale  Piccolo Lagazuoi, Fanis, DolomitiRomana Daugul
Via del Buco Bassa Variant Lagazoi Piccolo, DolomitiJan Strmole
Via M. Speciale Piccolo Lagazuoi, DolomitiAlja Čuvan
Jesih-Potočnik Debela Peč, Julijske AlpeUrša Košir
Via delle Guide Kleiner Falzaregoturm, DolomitiBogdan Baloh - Bali
 
Zadnji vzponi člana / članice

Prikaži vse vzpone člana